23.03.07 Minister ziet en hoort in Roermond dat lage water voor problemen zorgt, maar schadevergoeding komt er niet

7 March 2023

Roermond – Het lage waterpeil rondom Roermond blijft voor problemen zorgen. Een regeling die bedrijven en verenigingen compenseert, gaat er niet komen, blijkt deze maandag tijdens het bezoek van minister Mark Harbers.

De kapotte stuw bij Roermond zorgt in combinatie met een aanhoudende droogte al weken voor een laag waterpeil rondom Roermond. De havens in het gebied hebben behoorlijk last van het feit dat er meer water wegloopt dan normaal. Sommige plezierhavens zijn al gesloten. Maar ook de bedrijven aan de Willem Alexanderhaven worden getroffen. Op een schadevergoeding hoeven ze echter waarschijnlijk niet te rekenen.

Betoncentrale Kalle en Bakker is één van de bedrijven in de Roermondse haven. Volgens directeur Willem Bakker blijven de gevolgen van het lage water nog binnen de perken voor het bedrijf. „Voor andere bedrijven hier wordt het lastig, die komen in de problemen”, zei Bakker maandag tegen minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers. Die was, met de provinciale verkiezingen in het achterhoofd, op werkbezoek in Limburg.

Begin tijdelijke dam

„Het is zonde dat in een land als Nederland waar we zo sterk zijn in waterkunde, dit kan gebeuren”, vindt Bakker. Hij hoopt dat de situatie de komende weken verbetert. Maandag werd daar een begin mee gemaakt door Rijkswaterstaat met de bouw van een tijdelijke dam die net zo hoog wordt als de kapotte stuw. Over zo’n 3,5 week moet die klaar zijn, waarna delen van de stuw vervangen kunnen worden. Tot die tijd kan het peil maximaal 1,35 meter lager staan dan normaal.

Bijna vier weken is nog lang wachten voor de betrokkenen. Een vergoeding krijgen voor gemiste inkomsten of schade voor de getroffen bedrijven en verenigingen komt er niet, liet de minister weten. „Dit is de grilligheid van de Maas. Dat weten schippers en bedrijven. Ik wil niet één ding de schuld geven, maar het blijft natuur. Het is dan ook niet zo dat we schadevergoedingsregelingen gaan opzetten.”

Einde levensduur

Wel erkende hij dat Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor de sluizen en stuwen. „Maar die zijn al zo’n honderd jaar oud.” Het is volgens de minister geen achterstallig onderhoud waardoor de huidige problemen op de Maas zijn ontstaan. „Ze zijn aan het einde van hun levensduur. We zijn bezig met renovatie en vernieuwen, maar dat traject begint nu net. Dat gaat nog wel tien jaar duren.”

De komende tijd is het vooral hopen dat er meer water komt, aldus de minister, zodat de gevolgen mee zullen vallen. „Normaal heb je in februari en maart juist hoogwater. Maar nu houd ik mijn hart vast als je ziet hoe droog het is. Ik hoop echt dat er de komende tijd wat regen valt.”

Bron: Minister ziet en hoort in Roermond dat lage water voor probl… – De Limburger
Foto: © Jan-Paul Kuit