23.04.12 Nieuwe provinciale website helpt ondernemers logistieke proces verduurzamen

12 April 2023

Limburgse ondernemers die slimmer en duurzamer hun goederen willen vervoeren of diensten willen aanbieden, kunnen voortaan terecht op www.logistiekbereikbaar.nl. Op deze website vinden zij allerlei adviezen en tips voor minder en schonere kilometers in combinatie met een rendabel businessmodel. De website is een initiatief van de logistiek makelaars van Trendsportal, Midden Limburg Bereikbaar en Zuid-Limburg Bereikbaar. Ze geven gratis advies en helpen ondernemers concreet op weg.

Gedeputeerde Stephan Satijn (Economie): “De logistieke sector heeft een belangrijk aandeel in de economie van Limburg. Onze provincie ligt tussen grote economische centra aan de belangrijkste transportverbindingen tussen de Rotterdamse haven en Duitsland, waardoor er hier veel logistieke dienstverleners zijn gevestigd. De nieuwe website zal voor veel bedrijven een extra hulpmiddel zijn.” De informatie is dus relevant voor bedrijven voor goederenvervoer en stedelijke distributie. Maar ook voor de bouwlogistiek, servicebedrijven en mkb’ers en zzp’ers die met een bestelwagen de weg op gaan.

Samenwerking
Voor de nieuwe provinciale website www.logistiekbereikbaar.nl werken samen: Trendsportal, Midden Limburg Bereikbaar, Zuid-Limburg Bereikbaar, provincie Limburg, gemeenten en Rijk. Zij werken samen met bedrijven en overheden aan het verduurzamen van woon-werkverkeer, zakelijke ritten en logistieke stromen. Gekozen is voor één gezamenlijke website, omdat veel bedrijven niet gebonden zijn aan een regionale grens. Ook is er voortaan een Limburgse logistieke LinkedIn-pagina: Logistiekbereikbaar.nl.

Gratis advies op maat
Op www.logistiekbereikbaar.nl vinden ondernemers praktische informatie over: duurzame en efficiënte (stads)logistiek, de overstap van vervoer over de weg naar vervoer over water en spoor, elektrificatie van bestelwagens en vrachtwagens, en een slimmere rittenplanning. Wil je graag onafhankelijk advies op maat? Dan kun je contact opnemen met een van onze Limburgse logistiek makelaars. Hun advies is gratis en omvat bijvoorbeeld een plan van aanpak voor het verduurzamen van de logistiek, ondersteuning bij een subsidieaanvraag, advies over laadinfra en/of een voertuigvervangingsplan.

Praktijkvoorbeeld
De bundeling van provinciale kennis en kunde met lokale slagkracht levert inspirerende praktijkvoorbeelden op. Rd4 verzorgt bijvoorbeeld de inzameling en verwerking van afval en grondstoffen in tien Zuid-Limburgse gemeenten, waaronder in Heerlen. Rd4 vindt het belangrijk om te verduurzamen, zo vertelt Elmar Gehlen, manager technische dienst en facilitaire zaken. “Ik laat mij hierbij adviseren door de Limburgse logistiek makelaars. Samen stellen we een vervangingsplan op voor al onze voertuigen: van de veegwagens tot de vrachtauto’s. We hebben een heel divers wagenpark en weten binnenkort dankzij dit plan met welke investeringen en wanneer we deze voertuigen kunnen vervangen door elektrische exemplaren. We verwachten deze maand onze eerste elektrische bestelwagen te krijgen.”

Bron: Nieuwe provinciale website helpt ondernemers hun logistiek verduurzamen | Logistiek Bereikbaar