22.09.21 Ontbijtsessie Digitale veiligheid: de keten onder vuur. Bedreiging én kans – 14 oktober 2021

22 September 2021

De supplychain onder cybervuur: Wat komt er op ons af en hoe maken we samen de bedrijfsketen veiliger?

Het aantal digitale aanvallen op bedrijven is het afgelopen jaar verder gestegen. Wat opvalt is dat daarbij ook het MKB steeds vaker onder vuur ligt. De toenemende integratie van de supply-chain waarin bedrijven steeds vaker digitaal innig met elkaar verbonden zijn is een kracht en tegelijk een bedreiging. Het zoeken naar de zwakst beveiligde schakel als toegang tot de keten is een aparte tak van ‘cybercrime’ geworden. Aangezien elk bedrijf een schakel is in deze keten denken wij dat dit onderwerp voor elke ondernemer, groot en klein, een interessante ochtend oplevert.

Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met L., een jonge hacker die vertelt hoe (on)gemakkelijk het is om ergens digitaal in te breken. Een ondernemer, Bert Overbeek, vertelt hoe hij het slachtoffer werd van een slimme digitale zwendel. Iets waarvan hij dacht dat hij ‘er nooit in zou trappen’. Piet Bel van ASML Security licht toe hoe dit soort ‘ongelukken’ in de bedrijfsketen kunnen doorwerken en hoe ASML probeert dat voor te zijn samen met zijn toeleveranciers.

L., hacker
Hij neemt ons mee in zijn manier van denken en kijken naar een ‘verdediging’. Waar let je op, en wat komt hij vaak tegen aan opstaande deuren?

Bert Overbeek, ondernemer
Bert werd in augustus slachtoffer van een ingenieuze digitale zwendel waarbij hij een forse som geld kwijtraakte. Hij legt uit hoe dat ging en hoe het kwam dat hij er toch in meeging ondanks enkele ‘rode lampjes’ in zijn hoofd. Een buitengewoon leerzaam verhaal.

Piet Bel, ASML security
ASML in Veldhoven werkt nauw samen met haar toeleveranciers om gezamenlijk de hele keten beter te beveiligen. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid van de relaties met toeleveranciers v vertelt hoe ASML dat aanpakt. Wat betekent dat voor de toeleveranciers en hoe profiteren ze daarvan?

Datum en tijd
Donderdag 14 oktober
Inloop:               0730
Afronding:        0930u
Ondernemersplein Roermond,
Steegstraat 5, 6041 EA Roermond

Aanmelden via: https://www.eventbrite.nl/e/172761112137

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door PVO Limburg. Een samenwerking tussen MKB Limburg, LLTB, LWV , politie, justitie gemeenten en provincie. Samen met de Brightlands Smarts Service Campus is het PVO ook initiatiefnemer van het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid, met als doel om het Limburgse MKB te helpen bij het vergroten van hun digitale veiligheid.