22.06.28 Coördinator moet problemen overbelast net Brabant en Limburg vlot trekken

11 July 2022

Om uit de energie-impasse te komen doen TenneT en de provincies onder meer een klemmend beroep op bedrijven om vrijwillig in kaart te brengen hoeveel stroom zij verbruiken. Vaak ligt de gereserveerde hoeveelheid stroom veel hoger dan het daadwerkelijke verbruik.

Daarnaast houdt TenneT de nieuwe aanvragen in de gaten die al wel zijn binnengekomen maar voorlopig nog niet nodig zijn. Dat is ook gereserveerde stroom die (nog) niet wordt afgenomen.

Ook wordt versneld in kaart gebracht welke bedrijven bereid zijn om tijdelijk minder stroom af te nemen als ze daarvoor betaald worden. Dat onderzoek zou pas aan het eind van het jaar gereed zijn, maar dat moet nu in een stroomversnelling komen. “We proberen zo veel mogelijk mensen vrij te maken om dit zo snel mogelijk helder te hebben”, zegt Eefje van Gorp van TenneT tegen Omroep Brabant.

Fors investeren

Tot slot willen het Rijk, de provincies en gemeenten de vergunningen voor de uitbreiding van het energienet sneller gaan verlenen. Om de capaciteit te vergroten, investeert TenneT de komende tien jaar ongeveer twee miljard euro in beide provincies. Zo wordt de bestaande 380kV-verbinding (elektriciteitssnelweg) tussen Geertruidenberg en Maasbracht versterkt. In Brabant wordt gewerkt aan nieuwe hoogspanningsstations in onder meer Halsteren, Boxmeer en Tilburg.

Bron: Coördinator moet problemen overbelast net Brabant en Limburg vlot trekken (nos.nl)